top of page

RECEPT antiboise van tomaat in tom kha kai, gebrande avocado & sjalot, Thaise basilicum mayonaise, zuurdesem melbatoast, avocadocrème

 

vier personen

 

Avenir Light is a clean and stylish font favored by designers. It's easy on the eyes and a great go to font for titles, paragraphs & more.

lijst met ingredienten

Avenir Light is a clean and stylish font favored by designers. It's easy on the eyes and a great go to font for titles, paragraphs & more.

Ingrediënten

1/2 pakje tom kha kai soeppasta

Sap van 1 limoen

Klein pakje kokoscrème

3 rijpe tomaten

23 blaadjes Thaise basilicum

(met anijssmaak:

 Ocimum basilicum

Horapha)

1 tl azijn

1 eidooier

1 tl mosterd

Snufje cayennepeper

zout

1/8 tl. Thaise groene curry

1 Zuurdesembrood

Neutrale olie

2 ready-to-eat avocado’s

1 sjalot

Limoenrasp van 1 limoen

 

Nodig: 2 spuitzakken, 1  bolletjes uitsteker

 

 

 

 

 

Kooktijd: 1 uur voorbereidingstijd: 0 min.

Verwarm de oven voor op 225 graden.  Zet een pan met water op, breng het water aan de kook voor de tomaten. Maak de tom kha kai soep volgens gebruiksaanwijzing, zonder er extra ingrediënten (kip e.d.) aan toe te voegen. Voeg wel toe: sap van een halve limoen. Houd drie eetlepels kokoscrème apart en voeg de rest toe aan de soep, laat afkoelen. Maak de antiboise van tomaat door de tomaten in te kruisen aan de bovenkant in met een mes, daarna 10-15  seconden in het kokend water doen. Giet af in een zeef, houd even onder koud stromend water. Laat afkoelen. Verwijder het tomatenvel en de zaadlijsten. Snijd in hele kleine blokjes. Snijd  8 blaadjes Thaise basilicum fijn. Doe tomaten met basilicum in een bakje en meng met zoveel tom kha kai soep, dat het onderstaat.

Snijd een paar extreem dunne plakjes van het zuurdesembrood met een scherp mes. Snijd die plakjes in vierkantjes van 4 bij 4 cm. Besprenkel met een heel klein beetje olie. Doe in de oven en bak in een paar minuten krokant. Check regelmatig of ze niet te snel bruinen, zet apart als ze klaar zijn. Mix de eidooier met de azijn en mosterd en een snufje zout. Als het begint in te dikken, dan eerst olie erbij druppelen tijdens het mixen, dan olie in een dun straaltje erbij gieten, tot een dikke mayonaise ontstaat. Hak 15 blaadjes Thaise basilicum fijn, roer door de mayonaise met een snufje cayennepeper. Roer er vervolgens  1 ½ eetlepel kokoscrème doorheen en doe in een spuitzak. Proef en voeg eventueel extra zout toe. Leg koel tot uitserveren.  

Pureer 1 avocado met het sap van 1/3 limoen, voeg er 1 ½ eetlepel kokoscrème aan toe en de Thaise curry en rasp van 1/3 limoen en meng goed. Proef en voeg zo nodig nog wat extra curry of limoensap toe.  Doe in een spuitzak en leg koel.

Laat de tomatenblokjes heel goed uitlekken in een bolzeef.  Verwijder de schil van de sjalot en snijd de onder- en bovenkant eraf. Pel de sjalot in lagen. Leg de stukken een hete koekenpan tot ze op de randen verkleuren of brand ze snel op de randjes met een keukenbrander. Maak als laatste de gebrande avocado vlak voor uitserveren. Schil de avocado, steek er bolletjes uit met de uitsteker,  brand van een ruime afstand lichtjes met een keukenbrander.

Serveren: Leg  op een bord een paar stukjes gebrande sjalot , spuit er een aantal dopje basilicum mayonaise op, verdeel de antiboise van tomaat erover, spuit een aantal dopjes avocadocreme op, verdeel wat zuurdesem melba toastjes over het bord en de gebrande avocado bolletjes. Strooi wat limoenrasp over het bord en serveer.

bottom of page