
RECEPT VIERGANGEN MENU
VIER PERSONEN
aardpeersoep|paddestoelentaartje|risotto met radicchio|
brandysnap, mokkaroom,
hazelnootijs
Avenir Light is a clean and stylish font favored by designers. It's easy on the eyes and a great go to font for titles, paragraphs & more.
lijst met ingredienten
Avenir Light is a clean and stylish font favored by designers. It's easy on the eyes and a great go to font for titles, paragraphs & more.
Ingrediënten
Voorgerecht
​
200 gr. kruimige aardappel,
geschild
700 gr. aardpeer, geschild
1 sjalot
Olie
4 teentjes knoflook
2 liter water
4 blokjes kippenbouillon
1 blaadje laurier
Zout
Peper
​
​
Ingrediënten
Tussengerecht
​
7 plakken roomboterbladerdeeg
600 gr. paddestoelen
2 sjalotjes, gesnipperd
10 takjes platte peterselie
4 el cognac
200 ml room
2 eieren, geklutst
Boter
Zout
Peper
​
​
Ingrediënten
Hoofdgerecht
​
350 gr. Carnaroli risotto
rijst
1 radicchiolof
Olijfolie, vergine
1 glas prosecco
1 ui, middelgroot
1,5 liter groentebouillon
Olijfolie, extra vergine
Klont boter
Parmezaan naar smaak (tenminste 30-40 gr.)
Zout
Peper
​
​
​
Ingrediënten
Nagerecht
​
​
1 tl. citroensap
Rasp van ¼ citroen
50 gr. bruine
basterdsuiker
50 gr. room
50 gr. gezeefde bloem
25 gr. honing
25 gr. schenkstroop
5 ml. brandy
¼ tl gemberpoeder
Mespuntje. Kaneel
Snufje zout
Mokkaroom
250 ml slagroom
1 zakje Klopfix
3 el witte basterdsuiker
3 tl. oploskoffie
1 el. zeer sterke espresso
Halve liter hazelnootijs
4 blaadjes munt
20 gr. hazelnoten, geroosterd en
verkruimeld
Nodig: Spuitzak
​
​
​
Voorgerecht: aardpeersoep
​
Kooktijd: 55 min, voorbereidingstijd: 2 min.
Zet de oven aan, verwarm op 150 graden. Was de aardpeer en aardappel, snijd in stukken. Rooster de knoflook in de oven, ca. 20 minuten. Fruit de sjalot aan in een pan. Knijp de geroosterde knoflooktenen leeg in een pan, voeg het water toe en de bouillonblokjes, de laurier met de blokjes aardappel en aardpeer. Kook ze gaar in ca. 20 minuten. Verwijder de laurier. Pureer de soep met een staafmixer. Proef en breng op smaak met zout en versgemalen peper.
​
​
​
​
​
Tussengerecht: paddestoelentaartje
​
Kooktijd: 40 min, voorbereidingstijd: 5 min.
​
Verwarm de oven voor op 200 graden. Veeg de paddestoelen schoon met een kwastje, ris de tijm en rozemarijn, snijd de kruiden fijn. Bak de sjalot in wat boter, voeg de paddestoelen toe en bak op hoog vuur met wat zout en peper, voeg de peterselie toe en de cognac, laat de cognac verdampen. Laat de bladerdeeg ontdooien (5-10 minuten). Mix de room met het de eieren (houd een klein beetje geklutst ei apart), zout en peper. Vet een ovenschaal in. Bestrooi het aanrecht met bloem, rol de 5 plakken bladerdeeg tot 1 grote plak, snijd in 2-en. Bekleed de ovenschaal met de ene helft. Doe de gebakken paddestoelen erin en giet het roommengsel erbij. Bekleed met het bladerdeeg. Steek een klein rondje uit in het midden van de bovenkant van de taart. Bestrijk met het overbleven eimengsel en bak in 25 minuten gaar.
​
​
​
Hoofdgerecht: Risotto met radicchio
​
Kooktijd: 40 min, voorbereidingstijd: 10 min.
​
Snipper de ui. Snijd de radicchio in erg kleine reepjes, bak 3 minuten in olie en zet apart. Fruit de ui in de olijfolie. Als de ui glazig is, de rijst toevoegen, verder bakken tot de zoals Italianen zeggen de rijst gaat ‘zingen’ (maakt een piepend geluid), dan afblussen met de prosecco. Blijf roeren in de risotto en voeg steeds bouillon toe, totdat deze is opgenomen, herhaal. Als de risotto gaar is, een klont boter en de radicchio toevoegen en een paar eetlepels gerapste Parmezaanse kaas. Proef en breng op smaak met wat versgemalen peper en eventueel wat zout. Bestrooi met wat extra Parmezaanse kaas en serveer direct.
​
​
​
​
​
Nagerecht: brandysnap gevuld met mokkaroom en hazelnootijs
​
Kooktijd: 40 min, voorbereidingstijd: 2 min.
​
Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal het bakblik eruit en bekleed met bakpapier. Vet in met olie. Verwarm in een steelpan de room met de suiker, stroop, honing en boter tot alles is opgelost. Voeg de brandy toe. Mix de bloem met de citroenrasp. Klop het snel met een garde door het roommengsel, haal van het vuur. Doe een halve eetlepel deeg op de bakplaat, druk een beetje plat. Herhaal. Houd voldoende afstand tussen de hoopjes deeg, ze verdrievoudigen in oppervlak als ze gebakken worden. Bak ze in 6-8 minuten bruin. Leg een pollepel klaar en een paletmes. Haal ze met een paletmes van het bakpapier en rol de koekjes op de steel van de pollepel. Laat afkoelen.
Klop de slagroom met de Klopfix, basterdsuiker, oploskoffie tot yoghurt dikte. Doe er 1 el zeer sterke espresso bij. Roer door en zet koel weg tot uitserveren. Doe in een spuitzak.
Serveren: doe 2 bolletjes ijs pp op een dessertbord. Vul de brandysnaps, leg er op elk bord 1 of 2 en bestrooi met wat hazelnootkruim. Garneer met munt.