RECEPT artisjokkenmousse met basilicum en krokant van Parmaham
​
vier personen
Avenir Light is a clean and stylish font favored by designers. It's easy on the eyes and a great go to font for titles, paragraphs & more.
lijst met ingredienten
Avenir Light is a clean and stylish font favored by designers. It's easy on the eyes and a great go to font for titles, paragraphs & more.
Ingrediënten
Voorgerecht
​
1 blik artisjokken
1 basilicum plant,
alle blaadjes
Olijfolie extra vergine, 1
literfles
Parmaham, 8 plakjes
(vraag de slager om
wat dikker gesneden plakjes!)
Zout
Peper
2 teentjes knoflook,
ontveld
Chilipeper, naar smaak
Nodig: amuse-
glaasjes/
kleine bistroglaasjes/
spuitzak
​
​
​
​
​
​
Kooktijd:10 min, voorbereidingstijd: 15-40 min (drogen ham in pan of oven).
​
Voor (kaarsrechte) plakjes gedroogde ham: knip bakpapier uit in 2 rondjes die in de koekenpan passen (laat niet uitsteken, gevaarlijk i.v.m. vlam vatten). Leg in elke koekenpan 4 plakjes Parmaham, bedek met een rondje bakpapier, zet er een zware pan op, vuur op een laag pitje zetten. Controleer af en toe of de plakjes al knapperig zijn, dan op een bord leggen, totdat de mousse klaar is.
In plaats daarvan kun je verkruimelde gedroogde ham maken. Spreid stukjes ham over een met bakpapier bekleed blik en bak op lage temperatuur (100 gr.) zo'n 30-40 min. Check tussentijds af en toe of de ham krokant is. Dan fijnhakken en wegzetten.
Giet de artisjokken af. Doe ze in een maatbeker, voeg flink wat olijfolie toe (veel meer dan je van tevoren denkt!), alle basilicum en de knoflook. Pureer met een staafmixer. Blijf proeven tussendoor, blijf olie toevoegen totdat de mousse goed glad is. Voeg zout en peper toe naar smaak en wat chilipeper, breng hoog op smaak. Doe de mousse in een spuitzak. Leg eventueel weg in de koeling tot uitserveren (kan 1 dag van tevoren). Sluit de spuitzak goed af met een bewaarclip.
Serveren: Spuit de mousse in de glaasjes, zet er een plakje Parmaham in of bestrooi met verkruimelde gedroogde ham en serveer. Serveer 2 glaasjes p.p.
​
​