RECEPT gegratineerde witlofsoep met ham & stokbrood
​
vier personen
Avenir Light is a clean and stylish font favored by designers. It's easy on the eyes and a great go to font for titles, paragraphs & more.
lijst met ingredienten
Avenir Light is a clean and stylish font favored by designers. It's easy on the eyes and a great go to font for titles, paragraphs & more.
Ingrediënten
​
5 stronken witlof
1 middelgrote ui, gesnipperd
1 grote aardappel, geschild en in
Blokjes gesneden
Boter of olijfolie, vergine
Water
1 dikke plak achterham,
in dobbelsteentjes gesneden
2 blokjes kippenbouillon
3/4 appel, geschild en in blokjes gesneden
Scheut room
2 tenen knoflook
8 dikke plakken oud stokbrood
Geraspte belegen kaas naar smaak
Zout
Zwarte peper
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Kooktijd: 20 min, voorbereidingstijd: 4 min.
​
Snijd de bittere kernen uit de witlof, snijd in stukjes. Fruit de ui glazig met de uitgeperste knoflook in de boter of olie in een pan met dikke bodem. Voeg de witlof toe, de aardappel en appel en zoveel water totdat het onder water staat. Breng aan de kook met de bouillonblokjes en kook tot de witlof gaar is. Zet de ovengrill aan. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg zo nodig nog wat water toe, roer de ham erdoorheen en een scheut room. Breng op smaak met versgemalen peper. Verdeel de soep over 4 kommen, doe in elke kom 2 plakken stokbrood, verdeel de geraspte kaas eroverheen. Zet in de oven tot de kaas goudbruin is en serveer direct.
​
​