top of page

RECEPT geroosterd buikspek

met vadouvan schuim, aardappelmousseline & aardappelkaantjes

vier personen

 

Avenir Light is a clean and stylish font favored by designers. It's easy on the eyes and a great go to font for titles, paragraphs & more.

lijst met ingredienten

Avenir Light is a clean and stylish font favored by designers. It's easy on the eyes and a great go to font for titles, paragraphs & more.

Ingrediënten

1 kg buikspek met

zwoerd

Grof zout

Marinade, mengsel van:

Gemberpoeder, 1 tl.

Five spice poeder, 1 tl.

Ketjap, 1 el.

Limoensap van ½ 

limoen
Vadouvan

Melk – 100 ml

Kippenbouillon 50 ml

Vadouvan naar smaak

Optie: Sojalecithine

0,5% van het gewicht

van ingrediënten

schuim

Room – 50 ml

Aardappels (mousseline)

kruimig 1 kg

Room – naar smaak,

ca. 80 ml)

Melk naar smaak,

ca. 100 ml

Boter naar smaak,

(ca. 75 gr)

200-240 gr. aardappels,

vastkokend (kaantjes)

Boter

Neutrale olie

Kooktijd: 1,5 uur, voorbereidingstijd: 1 dag

Leg het buikspek met de witte kant naar boven. Kerf er een ruitpatroon in (alleen het bovenste witte vetlaagje, niet verder snijden). Meng de kruiden voor de marinade (gemberpoeder, five spice poeder, ketjap, limoensap van ½ limoen). Wrijf deze in het ingekerfde vlees. Strooi er grof zout op en zet het een dag in de koelkast.

Verwarm de oven op 200 graden voor. Wrijf het zout van het vlees en dep het vlees droog. Bestrooi het met wat chilipoeder, bestrooi met wat zout en peper. Rooster het vlees in een braadslee met rooster, op een rooster,  zo’n 2 uur. Eerst met het vel naar beneden, na een uur draai je het om en rooster je het buikspek verder met de velkant naar boven. Schil en snijd de aardappels in stukken. Kook ze gaar. Doe ze door de pureeknijper, voeg room, melk, zout, peper toe totdat de puree smeuïg is.

Zet na 2 uur nog even de gril 2 minuutjes aan om het buikspek goed krokant te maken. Zet van tevoren de afzuigkap boven het fornuis op vol vermogen, het kan wat gaan walmen door het vet. Blijf erbij staan en kijk of het grillen niet te hard gaat. Als het vel krokant en bruin is, is het buikspek klaar. Snijd met een scherp mes in 4 cm dikke plakken.

Schil de vastkokende aardappels, hak ze in superkleine vierkante blokjes (3-4 mm*3-4 mm). Wassen, droogdeppen met keukenpapier. Bakken in boter en olie in gelijke hoeveelheden, totdat ze goudbruin zijn. Bestrooi ze met zout en peper.

Schuim: Breng de bouillon aan de kook in een steelpan, draai het gas laag, voeg room en melk toe. Breng op smaak met zout en peper. Leg een staafmixer klaar. Het schuim maak je op het allerlaatste moment.

Serveren: doe aardappelmousseline op het bord. Zet er een plak buikspek in. Bestrooi met aardappelkaantjes. Zet de steelpan van de mousseline schuin, maak schuim door de staafmixer erin te houden (hoogste stand). Serveer er wat schuim omheen. Serveer direct.

 

bottom of page