top of page

RECEPT hazelnootparfait, vanille ijs, kletskoppen

vier personen

 

Avenir Light is a clean and stylish font favored by designers. It's easy on the eyes and a great go to font for titles, paragraphs & more.

lijst met ingredienten

Avenir Light is a clean and stylish font favored by designers. It's easy on the eyes and a great go to font for titles, paragraphs & more.

Ingrediënten

 

 

5 eidooiers

100 gr. pure chocolade

1,5 dl. Frangelico (hazelnootlikeur)

70 gr. hazelnoten

3,75 dl slagroom

3 zakjes vanillesuiker

15 gr. witte basterdsuiker

Vanille ijs – bak 1 liter

100 gr. bloem

1 el koud water

60 gr. ongezouten boter op kamertemperatuur

30 ml. melk

100 gr. witte basterdsuiker

100 gr. bruine basterdsuiker

Snufje kaneel

Snufje zout

50 gr. amandelen,

erg fijn gehakt

Kooktijd: 50 min, voorbereidingstijd: 3 uur

Rooster de hazelnoten in de oven op 150 graden, 10 minuten. Laat afkoelen. Wrijf de vliesjes eraf. Hak de hazelnoten fijn. Zet 15 gr. apart voor de garnering. Zet een pan water op voor de au-bain marie bereiding en 2 kommen die erin passen, maar het water niet raken. Smelt in de eerste kom de chocolade au bain-marie. Zet weg, zodat het iets kan afkoelen, maar nog vloeibaar is.

Klop de suiker met room op totdat de room lobbig is. Klop in de tweede kom met een garde de eidooiers met de Frangelico au-bain marie totdat deze eerst schuimig wordt en dan indikt. Haal van het vuur en blijf roeren terwijl het afkoelt. Spatel vervolgens de slagroom door het ei-Frangelico mengsel en vouw de hazelnoten met de gesmolten chocolade erdoorheen. Doe het mengsel in een grote spuitzak, leg bakpapier op een plaat, zet de steekringen erop en spuit de hazelnootparfait erin. Zet in de vriezer (2,5 uur).

Verwarm de oven voor op 175 graden.  Doe de suiker, roomboter, melk, water, snufje kaneel en snufje zout met een keukenmachine samen met de fijngehakte amandelen. Daarna de bloem er doorheen mengen tot een bal deeg ontstaat. Daarna uitrollen tot een dunne rol van 3 tot 4 cm en afgedekt met folie in de koelkast leggen. Bedek een bakplaat met bakpapier. Snijd dunne plakjes van de rol deeg (ter hoogte van een EURO munt dikte). Leg ze op de bakplaat met 5 cm afstand tussen alle koekjes (het deeg wordt dun en de koekjes worden dus veel groter). Bak ze in het midden van de oven bruin in ca. 10 minuten. Haal uit de oven, haal ze met een paletmes van de plaat en leg de koekjes op een schaal of rooster.

bottom of page