top of page

RECEPT kreeft met miso hollandaise, citroen & bieslook

vier personen

 

Avenir Light is a clean and stylish font favored by designers. It's easy on the eyes and a great go to font for titles, paragraphs & more.

lijst met ingredienten

Avenir Light is a clean and stylish font favored by designers. It's easy on the eyes and a great go to font for titles, paragraphs & more.

Ingrediënten

2-3 diepvrieskreeften

1/3 tl citroensap

1 groentebouillonblokje

¾ eetlepel bruine miso

1 laurierblaadje

1 sjalot, gesnipperd

4 jeneverbessen

2 el. witte wijn azijn

4 el. droge witte wijn

Sap van ¼ citroen

Bieslook, 12 sprietjes, erg

fijngesneden

250 gr. boter

3 eierdooiers

Paar sprietjes bieslook (garnering)

Peper

Zout

 

 

 

 

Kooktijd: 40 min, voorbereidingstijd: 1 nacht (ontdooien kreeft)

Laat de diepvrieskreeften volgens instructies ontdooien  (nacht in de koelkast). Zet een pan met water op. Pak een vuurvaste kom die op de pan past, maar het water niet raakt. En breng in een andere pan ruim water aan de kook met een blokje groentebouillon, waarin de kreeften helemaal onder staan.

Kook de kreeften een aantal minuten tot hij rood wordt. Haal de kreeften uit de pan. Zet het puntje vanhet koksmes in het kuiltje op de kop, tussen de ogen en snijd hem in de lengte doormidden. Verwijder het maagzakje, darmkanaal, enz. Spoel af.  Hak met de achterkant van je koksmes de scharen (kan ook met notenkraker). Verwijder het kreeftenvlees uit de scharen met een kreeftenvork. En haal ook het kreeftenvlees uit het pantser, snijd in stukjes. Doe in een schaal. Doe er de 1/3 tl. citroensap overheen.  Zet apart. Maak ondertussen een gastrique (vocht voor de hollandaisesaus), door in een steelpan een sjalot te fruiten, voeg daarna de wijn, wijnazijn, jeneverbessen, laurierblad en sap van citroen toe. Kook in tot de helft. Zeef het boven een andere steelpan. Laat iets afkoelen. Klop in de vuurvaste kom boven de pan met water de eidooiers eerst schuimig met de gastrique. Blijf kloppen (Hollandaise saus=niet stoppen met kloppen!), tot het wat indikt. Dan de boter er eerst indruppelen, tot het wat verder indikt, dan in een straaltje erbij. Blijven kloppen. Als de saus goed is ingedikt, de miso erdoorheen kloppen met de bieslooksprietjes. Breng op smaak met zout en heel weinig peper. Serveer direct (je kunt de saus niet weer opnieuw opwarmen).

Serveren: lepel een spiegel van saus op een bord. Leg er wat kreeft op en een sprietje bieslook.

 

 

 

 

 

 

bottom of page