top of page

RECEPT octopus met tijmolie op een crème van borlotti bonen

vier personen

 

Avenir Light is a clean and stylish font favored by designers. It's easy on the eyes and a great go to font for titles, paragraphs & more.

lijst met ingredienten

Avenir Light is a clean and stylish font favored by designers. It's easy on the eyes and a great go to font for titles, paragraphs & more.

Ingrediënten

1 octopus, diepvries

1 citroen, sap en citroen

2 dl olijfolie, extra vergine

6 takjes tijm, gerist

1 teen knoflook, ongepeld

400 gr. borlotti bonen, vers of geweekt

2 uien

2 winterwortels

4 stengels bleekselderij

2 blaadjes laurier

Olijfolie, vergine

Cayennepeper

Peper

Zout

Nodig: Snelkookpan

 

 

 

 

 

Kooktijd: 2,5 uur, voorbereidingstijd: 1,5 dag (ontdooien octopus)

Laat de octopus ontdooien in de koelkast (1,5 dag). Bij gedroogde bonen, 1 dag van tevoren weken in water.

Snijd de winterwortels, bleekselderij en ui in grove stukken in een snelkookpan. Zet ze aan in een beetje vergine olie. Voeg 1,5 l water toe en de laurier. Kook 15 minuten. Giet de helft af door een zeef in een aparte pan. Verwijder de helft van de groenten uit de snelkookpan.

Voor gedroogde geweekte bonen: kook ze in water met de laurier en een beetje zout in 15-20 minuten zachtjes gaar. Voor verse bonen: idem, maar kooktijd is dan ca. 2 uur, roer regelmatig en controleer of de bonen niet aanbranden tussentijds.

Verwijder het bekje uit de octopus. Voeg 150 ml water toe aan de snelkookpan. Doe de octopus samen met het citroensap en de uitgeknepen citroen bij de octopus en het overgebleven kookvocht. Breng aan de kook en doe dan de snelkookpan dicht. Kook 28-30 minuten (zachtere octopus), max. 35 minuten (iets steviger). Haal de octopus dan uit de pan, snijd in stukken. Bestrooi met een klein beetje zout.

Als de bonen klaar zijn, afgieten, vang een paar eetlepels kookvocht op, dan extra vergine olie toevoegen, een snuf zout en versgemalen peper, cayennepeper. Pureer, voeg 2 eetlepels kookvocht toe en zoveel extravergine olijfolie dat een gladde creme ontstaat. Zet weg. Doe 2 dl. extravergine olijfolie in een pan, voeg de tijm toe en de ongepelde teen knoflook. Giet de olie door een zeef en vang op in een bakje.   Verwarm de borlotti bonencrème tot hij lauwwarm is.

Serveren: serveer op elk bord een spiegel van bonencrème. Verdeel er wat octopus stukken overheen. Lepel er wat tijmolie overheen. Bestrooi met een klein beetje versgemalen peper.

bottom of page