
RECEPT gebakken eendenborst met sinaasappelsaus (canard à l'orange) met roergebakken witlof & aardappelpuree met knoflook
vier personen
Avenir Light is a clean and stylish font favored by designers. It's easy on the eyes and a great go to font for titles, paragraphs & more.
lijst met ingredienten
Avenir Light is a clean and stylish font favored by designers. It's easy on the eyes and a great go to font for titles, paragraphs & more.
Ingrediënten
2 sinaaasappels
4 tamme eendenborstenfilets
(NOOT: voor een groot diner, gebruik de helft,
dus 2 filets en de helft van de witlof)
zout
zwarte peper
8 stronken witlof, gehalveerd
pot 200 ml
boter (ijskoud) zes
plakjes
boter om te bakken
(witlof)
Grand Marnier 180
ml.
met knoflook, zie smaakcombinatie pagina aardappels
Kooktijd: 45 min, voorbereidingstijd: 0 min.
Maak aardappelpuree volgens recept.
Verwarm de oven voor op 160 graden.Snijd de het oranje stuk van de schillen en pers daarna 2 sinaasappels uit, verwarm dit samen met de schillen met 1 pot kippenfond en 8 eetlepels Grand Marnier in een steelpan. Kook in tot de helft. Zeef de saus en houd warm.
Snijd 4 eendenborstfilets aan de velkant in (dicht ruitpatroon; snijd niet door de vetlaag heen), bestrooi met grove peper. Bak de eendenborstfilets aan op de velkant in een niet ingevette hete koekenpan. Bak ca. 5 minuten, tot het vet uit het
vel is. Haal ze uit de pan. Leg ze in een ingevette ovenschaal met de
velkant naar boven. Zet de ovenschaal ca. 8 minuten in de oven, verwarm ze tot een
kerntemperatuur van 57 graden. Haal ze uit de oven en laat de eendenborstfilets 5
minuten rusten onder aluminium folie. De kerntemperatuur is dan rond de 60 graden.
Monteer de saus door er 1 voor 1 zes ijskoude klontjes boter doorheen te kloppen. Niet meer laten koken. Snijd de eendenborst in plakken. Bestrooi met Maldon zout.
Serveer met gebakken gehalveerde struikjes witlof (gebakken op snijkant) afgeblust met een scheutje Grand Marnier en aardappelpuree met knoflook.