top of page

RECEPT soufflé met zomerfruit

vier personen

 

Avenir Light is a clean and stylish font favored by designers. It's easy on the eyes and a great go to font for titles, paragraphs & more.

lijst met ingredienten

Avenir Light is a clean and stylish font favored by designers. It's easy on the eyes and a great go to font for titles, paragraphs & more.

Ingrediënten

4 middelgrote

eieren op kamertemperatuur

30 gr. suiker

30 gr. poedersuiker

30 gr. bloem

60 cl. melk

Snufje zout

Boter ca.  60-80 gr.

(invetten ramequins)

175 gr. frambozen

175 gr. aardbeien

110 gr. suiker

1 el. citroensap

¼ tl. maïzena

Poedersuiker om de ramequins /

soufflé mee te bestuiven

 

 

 

 

 

 

Kooktijd: 35-40 min., voorbereidingstijd: -

Zet een grote bak met koud water klaar. Verwarm de oven voor op 220 graden. Splits de eieren in eierdooiers en eiwitten in aparte bakjes. Zet weg.  Zorg ervoor dat de beslagkom (bij voorkeur van RVS) vetvrij is. Zo nodig de beslagkom even met keukenpapier met citroensap vetvrij maken. Laat de boter zachtjes smelten in een pan. Vet de ramequins in met boter met de bakkwast, doe dit van de bodem naar de rand van beneden naar boven (in de rijsrichting van de soufflé invetten). De rand goed meenemen. Check goed of ze goed zijn ingevet. Bestuif ze rondom met poedersuiker door een zeefje. Check nog een keer of ze goed zijn ingevet. Een plekje zonder suiker=niet goed ingevet, en dat betekent dat je soufflé inzakt. Zet ze weg in de koelkast.

Klop de eierdooiers los met een garde. Klop daarna de suiker en de poedersuiker erdoorheen. Verwarm de melk, giet een beetje warme melk bij het eimengsel. Klop goed door. Doe nu het eimengsel bij de warme melk in de pan, voeg de gezeefde bloem toe en blijf goed kloppen tot het mengsel indikt en de bloem gaar is. Zet weg.

Was het fruit en doe met aanhangend water en 2 eetlepels water in een pan. Deksel erop en zachtjes verwarmen met de 100 gr. suiker erbij en langzaam laten oplossen. Doe het fruit in de keukenmachine of pureer met de staafmixer. Wrijf de vruchtenpuree door een bolzeef in de pan, voeg citroensap en klop de maïzena erdoor. Meng het door het ei/bloemmengsel.

Doe de pan even in de bak met koud water (indien nodig), laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Eiwit ondertussen opkloppen met een snufje zout, beginnen op een lage snelheid, als de eiwitten wit gaan kleuren, langzaam snelheid omhoog doen naar medium-hoog. De suiker in gedeeltes bij de opgeklopte eiwitten doen, tot de eiwitten zachte pieken vormen.

Beboter de ramequins met een tweede laag gesmolten boter. Werk weer van onderin naar boven met de bakkwast. Bestuif weer met een laagje poedersuiker. Check of alles goed is ingevet.

Meng voorzichtig het fruitmengsel door 1/3 van het eiwitmengsel. Vouw vervolgens de rest van de geklopte eiwitten door het frambozenmengsel met een spatel onder voortdurend draaien van de mengkom.

Doe de massa in de ramequin, tot aan de rand vullen en afstrijken met een (palet)mes. Tik de ramequins op het aanrecht, zodat eventuele te grote luchtbellen eruit gaan. Draai er met je duim een randje in (houd de ramequins tussen duim en wijsvinger). Zo rijzen ze recht omhoog.

Bak de soufflés gaar in de oven in ca. 7-10 minuten. Kijk door het venster of ze goed zijn gerezen. Open de oven niet voor ze klaar zijn, dan zakken ze in.  Als ze klaar zijn, direct bestuiven met poedersuiker en serveren.

 

 

 

 

 

 

bottom of page