kaneel suiker
vanille lavendel chocolade
hert rode wijn
blauwe kaas
spinazie Parma ham manchego
pistache
walnoot karamel
steranijs
appel waterkers

biet rum
geitenkaas
stroopwafel
calvados
honing
filodeeg
kastanjes
bladerdeeg
sherry-vinaigrette
rucola
snel perentaartje
vier ontdooide plakjes roomboterbladerdeeg, 2 eetlepels perzikenjam, 2 eetlepels geroosterde amandelsnippers, 2 geschilde peren, poedersuiker
Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de peren in 1/2 cm dikke plakjes. Snijd met een schoteltje ronde vormen uit het bladerdeeg. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Inprikken met een vork. Bestrijk met jam en de plakjes peer erop leggen, ca. 20 min. bakken. Bestrooi met amandelschaafsel en poedersuiker.


earl grey maple stroop blauwe bes bresaola
pecan noten
five spice eend
rabarber
varkensrollade
gember
cranberries perzik
bitterkoekjes
amandel chantilly room kers


peer, witlof, hazelnoot en blauwe kaas tarte tatin
Bak de 3 kleine stronkjes witlof in boter. Bestrooi met wat bruine suiker op de gesneden kanten, laat karamelliseren, blus af met een scheutje balsamico. Bestrooi met zout en peper. Haal uit de pan en snijd elk stuk nog een keer in de lengte door. Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak karamel in een steelpan met dikke bodem door er langzaam 175 gr. suiker in te verwarmen met vier eetlepels water. Veeg suikerkorreltjes aan de zijkant van de pan steeds weg met een natgemaakte bakkwast. Laat ondertussen bladerdeeg ontdooien, verwijder het plastic, bestrooi het aanrecht met bloem en rol aan elkaar tot 1 plak. Suiker verwarmen tot het gaat borrelen en lichtbruin wordt, snufje zout erin. Vuur uit. Voeg dan een klont boter toe (let op spetten) en roer om met een garde. Beboter de bakvorm. Leg om en om de witlof en de peren erin met de dunne kant naar het midden en bolle kant naar boven. Bestrooi met blauwe kaas. Giet de karamel erover (let op: heet!) en doe het bladerdeeg erover, vouw de randjes voorzichtig (hete karamel!) naar binnen. Bak gaar in ca. 25 minuten tot goudbruin. Haal uit de oven. Keer de tarte tatin voorzichtig om (let op: hete karamel!) op een grote platte schaal. Snijd in vieren, serveer elk kwart op een bord. Bestrooi met hazelnoten.
Peren tarte tatin met vanille ijs
Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak karamel in een steelpan met dikker bodem door er langzaam suiker erin te verwarmen met vier eetlepels water. Veeg suikerkorreltjes aan de zijkant van de pan steeds weg met een natgemaakte bakkwast, niet roeren. Laat ondertussen de bladerdeeg ontdooien, verwijder het plastic, bestrooi het aanrecht met bloem en rol aan elkaar tot 1 plak.
Suiker verwarmen tot het gaat borrelen en lichtbruin wordt. Vuur uit. Voeg dan een klont boter toe (let op: spetten) en roer om met een garde. Beboter de bakvorm. Leg de peren erin met de dunne kant naar het midden en bolle kant naar boven. Giet de karamel erover (is loeiheet!) en doe het bladerdeeg erover, vouw de randjes voorzichtig (hete karamel!) naar binnen. Bak gaar in 25 minuten.
Haal uit de oven. Keer de tarte tatin voorzichtig om op een groot bord of grote platte schaal. Snijd in vieren, serveer elk kwart op een bord met een bolletje ijs.


In witte wijn gestoofde stoofperen met lavendelsiroop
Schil acht stoofperen. Laat steeltjes er nog aan en snijd de onderkant recht af, zodat ze rechtop kunnen staan. Zet ze in een pan, doe er 2 glazen zoete witte wijn en suiker bij. Snijd het vanillestokje open, schraap de vanille eruit en doe bij de stoofperen, doe ook het vanillestokje erbij. Er moet zoveel water bij staan, dat de peren tot aan hun steeltje onder water staan. Breng aan de kook, draai het vuur laag. Laat 2 uur zachtjes koken.
Maak de lavendelsiroop door de lavendel, water en suiker bij elkaar te koken. Koken tot de suiker is opgelost, zeef dan de siroop door een fijne zeef (doe evt. een stuk wafeldoek erin), totdat je een heldere siroop overhoudt. Zet weg.
Serveer de peertjes met warme lavendelsiroop. Lekker met een bolletje ijs of een sabayon.
Stoofperen clafoutis
Verwarm de oven voor op 200 graden, draai de temperatuur terug naar 175 zodra je de clafoutis erin zet. Laat 350 gr. in stukjes gesneden stoofperen uitlekken in een vergiet.
Maak een glad beslag van: 25 gr. custardpoeder, 50 ml slagroom, 150 gr bloem, 200 ml volle melk, 4 el witte basterdsuiker een snufje zout en 2 eieren. Spatel de stoofperen erdoorheen. Vet een platte ovenschaal in en doe het beslag erin. Bak de clafoutis (denk aan het terugdraaien van de temperatuur naar 175 graden) in ongeveer 30-35 minuten goudbruin. Eet de clafoutis lauwwarm.


Krokant gegrilde panettone, stoofperen, stoofperensaus, gepocheerde vijg en vanilleroom
Verwarm de oven voor op 200 graden, Smelt een flinke klont boter in een steelpan. Verwarm 4 stoofperen zachtjes, helft van het kookvocht in een andere steelpan. Pocheer daarin 4 in helften gesneden vijgen tot ze gaar zijn, 6-7 min. Draai het gas uit. Beboter een ovenschaal, leg 4 plakken panettone erin. Bestrijk ze lichtjes met gesmolten boter. Klop ondertussen 150 ml room stijf met basterdsuiker en vanille uit 1 stokje. Zet de grill aan in de oven. Zet er de panettone onder. Blijf erbij tot er totdat ze krokant en bruin in ca. 2 minuten, controleer regelmatig tussendoor. Haal de stoofperen uit het kookvocht, bindt het met de maizena volgens de gebruiksaanwijzing. Voeg een klein scheutje olijfolie door de saus met een garde tot hij glanst.
Serveer op elk bord een plak geroosterde panettone, bestrooi met poedersuiker door een zeefje, quenelle van de vanilleroom, een stoofpeertje en 2 halve vijgen (evt. ook een bolletje ijs). Lepel er de stoofperensaus overheen.