wortel salie rozemarijn zoete aardappel stilton rode ui kokosmelk eendenborst rode kool knolselderij linzen Gruyère sinaasappel oesterzwammen
knoflook ei chili pancetta tagliatelle tijm honing
couscous appel
boerenkool
smaak
combinaties
pompoen
walnoten risotto geitenkaas tomaten spinazie
kikkererwten
cavolo nero
hert cantharellen kip
kastanje champignonscurry cashewnoten prei jonge Goudse kaas lamsvlees
spruitjes five spice kruiden witte bonen
pecan noten
maple syrup bier vegaworst
fricandeau
filodeeg mosterd roomkaas heilbot
crème fraîche
gorgonzola braadworst
za'atar
hazelnoot kabeljauw
oude kaas peterselie ricotta
aardappel
schelvis bladerdeeg hummus limoen zwarte bonen gember
geitenkaas ras el hanout
rookspek salie chorizo lasagne
bosui feta pizza
​
Parelgort met amandel, rozemarijn, pompoen en pompoenpitten
​
Zet de oven op 200 graden. Snijd 1 pompoen in 4 grote stukken, doe deze in een ingevette schaal, doe er een klein beetje olijfolie overheen. Bestrooi met zout en peper. Gaar de pompoen in 40 minuten.
Snipper intussen 2 sjalotjes fijn. Fruit ze zachtjes aan in een pan met een dikke bodem. Ris rozemarijn van 5 takjes, snijd het fijn en bak de rozemarijn even mee. Snijd een teentje knoflook fijn en bak kort even mee. Uitzetten tot de pompoen klaar is.
Rooster in een koekenpan de pompoenpitten. Hak de amandelen fijn. Rasp de Parmezaanse kaas.
Als de pompoen gaar is, de parelgort eerst grondig wassen. Voeg de parelgort toe aan de sjalotjes , voeg een half glas witte wijn toe en laat de wijn verdampen. Voeg daarna het water toe en breng aan de kook. Voeg het groentebouillon blokje toe (of kippenbouillon blokje voor een romiger resultaat). Zet het vuur laag en laat een half uur zachtjes koken, regelmatig roeren.
Ondertussen de pompoen schillen en in stukjes hakken. Voeg de pompoen toe in de laatste 10 minuten. Als de parelgort klaar is en afgegoten, de pompoenpitten en de geroosterde amandelen toevoegen. Roer er ook een klein scheutje olijfolie door. Proef en breng op smaak met weinig zout en peper. Bestrooi met wat Parmezaanse kaas.
​
​
​
​
pompoensoep met linzen en sherry
Rooster 35 gr. pompoenpitten in een koekenpan. Fruit twee sjalotjes in wat olie. Als ze glazig zijn, 400 gr. geweekte bruine linzen toevoegen en een in stukjes gesneden en geschilde pompoen. Even meebakken met 2 dl. sherry. Daarna water, 2 en een kwart groenten- of kippenbouillonblokjes toevoegen, wat fijngesneden peterselie, een flinke snuf paprikapoeder en cayennepeper naar smaak. Laten koken totdat de pompoen en linzen gaar zijn. Pureren met een staafmixer. Scheutje room toevoegen en even doorroeren.Op smaak brengen met zout en versgemalen zwarte peper.
Serveren: serveer de soep heet, garneer met een takje peterselie.
​
​
pompoen traybake met zoete aardappel, pastinaak, rode ui salie & feta
​
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil en snijd een pompoen in stukjes, was, schil en snijd 2 zoete aardappels in stukjes, was een pastinaak en snijd deze in blokjes. Snijd twee rode uien en snijd ze in kwarten. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de groenten erover, doe er wat olijfolie overheen. Hussel. Bestrooi met zout, 100 gr. fetablokjes, versgemalen zwarte peper , gedroogde salie en wat cayennepeper. Bak 35-45 minuten.
​
pompoen crème met coquilles en amaretti crunch
​
Fruit 1 sjalot in boter totdat de sjalot glazig is. Kook de geschilde en gewassen blokjes pompoen van een halve pompoen tot ze gaar zijn, giet af, voeg de sjalot toe. Stamp fijn met een pureestamper, meng met 50 ml. room, boter, zout en peper, totdat je een puree overhoudt. Voeg zonodig nog wat melk toe. Leg zes amaretti in een theedoek. Sla erop met een pan of deegroller.
Doe in een schaal en meng met wat koffiepoeder. Doe boter en olie in de pan, verhit tot zeer heet. Haal vier coquilles uit de schelp, bewaar de schelp. Bak vier coquilles aan beide kanten kort op hoog vuur, tot ze bruinen en ze net aan gaar zijn. Bestrooi met een klein beetje zout.
Serveren: leg de onderkant van een coquilleschelp op een bord. Doe er wat pompoencrème op. Schep de coquille erop. Strooi het amaretti/koffie mengsel erop en serveer direct. Leg er eventueel cress op.
​
​
Egyptische linzensoep met komijn, citroen en peterselie