top of page
hazelnoot peer miso kalfsfond sinaasappel
pastinaak balsamico azijn five spice gans zoete aardappel
kwartel pistache karamel wortel kip vijgen gorgonzola
kalfswang truffel
harissa
knolselderij ham kaas
komijn linzen tijm geitenkaas
camembert saffraan
langoustine kerrie
peterselie ras el hanout
eend kalkoen
kaneel sesam perzik honing
bacon aardappel brie
feta manchego walnoot vadouvan limoen appel cote de boeuf mosterd granaatappel
ei grapefruit citroen
hazenrug druiven gerookte forel Grand Marnier burrata

recepten &
smaak
combi
naties
witlof
roodlof

Gebakken witlof met miso en hazelnoten
Was en halveer 8 stronkjes witlof in de lengte. Bestrijk de snijvlakken met een mengsel van olie en miso. Rooster intussen een handje hazelnoten. Hak ze grof. Bak de witlof op het snijvlak in een koekenpan met boter tot ze bruinen. Bak ze dan nog even kort op de andere kant.
Serveer de witlof met de snijvlakken naar boven en bestrooi met hazelnoot en wat zout en peper.
Gebakken witlof met balsamico azijn
Was en halveer 8 stronkjes witlof in de lengte. Kook 2 dl balsamico in een koekenpan in tot stroopdikte. Bak de witlof op het snijvlak met een klontje boter in de balsamico stroop tot ze bruinen. Bak ze dan nog even kort op de andere kant.
Serveer de witlof met de snijvlakken naar boven en bestrooi met wat zout en peper.


Gebakken witlof gelakt met appelstroop & gebakken appels en fijngehakte walnoot
Schil en snijd 2 appels in partjes en verwijder de klokhuizen.
Was en halveer 8 stronkjes witlof in de lengte. Lak de snijvlakken met appelstroop. Bak de witlof op het snijvlak met een klontje boter in de stroop tot ze bruinen. Bak ze dan nog even kort op de andere kant.
Bak ondertussen de appelpartjes op hoog vuur op beide kanten in boter.
Serveer de witlof met de snijvlakken naar boven en bestrooi met wat zout en peper, fijngehakte walnoot en peterselie. Leg er wat appelpartjes naast.
Gebakken witlof gelakt met sinaasappelstroop
Pers 2 sinaasappels uit en kook met 1 eetlepel Grand Marnier in tot een stroopje.
Was en halveer 8 stronkjes witlof in de lengte. Lak de snijvlakken met sinaasappelstroop. Bak de witlof op het snijvlak met een klontje boter in de stroop tot ze bruinen. Bak ze dan nog even kort op de andere kant.
Serveer de witlof met de snijvlakken naar boven en bestrooi met wat zout en peper.
Serveersuggestie: met gebakken hertenbiefstuk en aardappelpuree.


Salade van witlof, appel, grapefruit en geroosterde amandelsnippers met mosterd dressing
Was en halveer 5 stronkjes witlof in de lengte. Verwijder de kern. Pel de blaadjes van de witlof los.
Rooster een handje amandelsnippers tot lichtbruin.
Maak een dressing van 1,5 theelepels pittige mosterd, olie en azijn, een eetlepel yoghurt en een eetlepel mayonaise. Breng op smaak met zout en peper.
Was en snijd 1 appel in partjes met de schil er nog aan. Snijd in blokjes, besprenkel met wat citroen. Schil de grapefruit en snijd de partjes uit.
Meng de dressing met de witlofblaadjes. Verdeel ze over 4 borden, verdeel de grapefruit, appel en geroosterde amandelsnippers erover.
Gebakken witlof afgeblust met kalfsfond, amandelsnippers
Was en halveer 8 stronkjes witlof in de lengte.
Kook een pot kalfsfond in tot 1/3.
Rooster een handje amandelsnippers tot lichtbruin.
Bak de gehalveerde witlofstronkjes in boter op het snijvlak in een koekenpan tot lichtbruin. Voeg de kalfsfond toe en bak op hoog vuur tot ze donkerbruin kleuren. Bestrooi met zout en peper en met de amandelsnippers.
Serveertip: serveer met gebakken (tamme) eendenborst met five spice saus.


Gebakken witlof afgeblust met kalfsfond, uienchutney & rookspek
Was en halveer 8 stronkjes witlof in de lengte.
Kook een pot kalfsfond in tot 1/3.
Bak 1 bakje met gerookte spekreepjes uit tot licht krokant. Verwarm een potje uienchutney in een steelpan op een laag vuur.
Bak de gehalveerde witlofstronkjes in boter op het snijvlak in een koekenpan tot lichtbruin. Voeg de kalfsfond toe en bak op hoog vuur tot ze donkerbruin kleuren. Bestrooi met zout en peper.
Meng de chutney met de gebakken spekjes en verdeel over de gebakken witlof.
Serveertip: serveer met gebraden ganzenborst en zoete aardappelpuree.
bottom of page